Negocierile fiscale între partide: PSD refuză guvernarea cu TVA crescut

Negocierile fiscale între partide: PSD refuză guvernarea cu TVA crescut

Social-democrații își exprimă dezacordul față de creșterea TVA și subliniază că nu vor accepta o astfel de măsură pentru a intra la guvernare. În schimb, ei propun un impozit progresiv, însă acest lucru este contestat de celelalte partide. Președintele Nicușor Dan a declarat că numele premierului ar putea fi anunțat până la sfârșitul săptămânii, în funcție de evoluția negocierilor.

Pe de altă parte, Sorin Grindeanu, președintele interimar PSD, a recunoscut că, în cadrul întâlnirilor de la Cotroceni, social-democrații nu au reușit să ajungă la un consens cu ceilalți reprezentanți politici cu privire la cele mai importante măsuri, cu excepția unor principii generale.

Sorin Grindeanu: „Nu am ajuns la niciun consens pe nicio zonă. Asta încerc să vă spun. Există un consens, cel legat de reducerea cheltuielilor pe anumite zone, pe comasări de instituții, pe scurt, pe a încerca să facem statul mai suplu. Aici există un consens, toată lumea este de acord, dar nu cu decizii pe care să le luăm așa, din birou; deciziile acestea trebuie să fie bine cântărite.”

Surse din PSD afirmă că prin restructurări ar putea fi realizate economii de un procent din PIB, la fel cum s-ar putea reduce cheltuielile de personal cu jumătate de procent. În acest sens, anvelopa salarială ar putea fi diminuată cu 5%.

Social-democrații au declarat clar că nu sunt de acord cu introducerea unei taxe pe tranzacțiile bancare, iar nici PNL sau USR nu susțin această idee.

În ceea ce privește contribuțiile pe sănătate pentru pensiile mici și mari, PSD nu acceptă această măsură, dar este posibil să se negocieze un prag, poate de la 3-4.000 de lei în sus.

PSD insistă asupra implementării unui impozit progresiv începând din 2026, aplicabil veniturilor de peste 17.400 de lei brut, inclusiv pensiilor. De asemenea, până în 2026, ar putea fi adoptate măsuri tranzitorii, cum ar fi taxa de solidaritate pentru veniturile globale de peste 10.000 de lei.

Dacă cota standard de TVA va fi majorată, social-democrații au declarat că nu vor intra la guvernare.

Florin Manole, purtătorul de cuvânt PSD: „Nu.”

Totuși, PNL și USR se opun impozitului progresiv. Surse din USR afirmă că aceștia doresc ca întâi să fie desemnat premierul, iar abia apoi să continue discuțiile despre programul de guvernare și măsurile economice. USR îl susține pe Ilie Bolojan pentru funcția de premier și nu dorește o rotație a premierilor.

Oana Țoiu, vicepreședinte USR: „România a mai încercat scenariul rotativei și cred că oamenii s-au exprimat prin vot față de opinia pe care au avut-o despre calitatea rotativei. Noi susținem propunerea Ilie Bolojan.”

Președintele Nicușor Dan consideră că există încă șanse de a desemna un premier până la sfârșitul săptămânii, deși nu este o certitudine.

Nicușor Dan: „Este o posibilitate desemnarea premierului în această săptămână, nu o promisiune. Discuțiile politice continuă și este corect ca ele să continue într-o formă în care să fie și reprezentantul politic, adică liderul de partid, și tehnicii pe partea de economie.”

Discuțiile în format extins au avut loc la Palatul Victoria.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: impozit progresiv măsuri fiscale negociere PNL premier PSD TVA USR
Autor: Paraschiv Dumitru