Negocierile dintre europeni și Iran au început vineri la Geneva, în contextul intensificării tensiunilor în regiune. Iranul a fost acuzat de atacuri asupra unor spitale din Israel, generând reacții internaționale.
Presa iraniană a raportat că angajații postului israelian Canal 14 au fost instruiți să părăsească birourile, temându-se de un atac iminent. Teheranul susține că postul este un instrument de propagandă al premierului Benjamin Netanyahu.
Jurnalistul Fred Pleitgen de la CNN a observat o activitate aeriană crescută deasupra Teheranului, cu sisteme antiaeriene în funcțiune și explozii nocturne, dar natura țintelor rămâne neclară.
Atacurile au venit după o zi în care Iranul a lovit Centrul Medical Soroka din sudul Israelului, provocând îngrijorări serioase. Nic Robertson de la CNN a raportat că racheta a lovit etajul al cincilea al spitalului, unde se aflau secții de oncologie și neurologie. Directorul centrului a confirmat că pacienții au fost evacuați în subsol pentru siguranță.
În replică, generalul de brigadă Effie Defrin a declarat că Iranul a atacat deliberate zone populate, inclusiv spitale, cu scopul de a provoca victime civile. În fața amenințării rachetelor, spitalele din Israel se pregătesc pentru război, fiind gata să mute pacienții în zone sigure.
Casa Albă a anunțat că va oferi o ultimă șansă diplomației înainte de a decide asupra unor acțiuni ofensive împotriva Iranului. Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că președintele Trump va lua o decizie în următoarele două săptămâni în legătură cu intervenția militară.
Leavitt a subliniat că Iranul trebuie să se angajeze să nu mai îmbogățească uraniu și să nu dezvolte arme nucleare pentru a facilita un acord.
Negocierile de la Geneva implică miniștri de Externe din Marea Britanie, Germania și Franța, care vor discuta viitorul programului nuclear iranian.