Nectarinele - fructul de vară plin de vitamine. Beneficii, valori nutriționale și modalități de consum

Nectarinele - fructul de vară plin de vitamine. Beneficii, valori nutriționale și modalități de consum

Nectarina (Prunus persica) este o varietate de piersică cu coajă netedă, cultivată în regiunile temperate mai calde din emisfera nordică și sudică.

Considerată o variantă genetică a piersicilor obișnuite, nectarina a fost cel mai probabil domesticită în China acum mai bine de 4.000 de ani. Se crede că expresia unei gene recesive este responsabilă pentru suprafața netedă a fructului de nectarină, care nu prezintă perișorii specifici piersicilor. Nectarinele sunt o sursă importantă de vitaminele A și C și pot fi consumate atât proaspete, cât și gătite.

Diferența dintre nectarine și piersici

Nectarinul și piersicul sunt aproape imposibil de distins. Acestea sunt pomi de dimensiuni mici până la medii, cu frunze verzi lucioase, lanceolate și ascuțite. Florile apar în axila frunzelor, fiind dispuse solitar sau în grupuri de două-trei la nodurile lăstarilor din sezonul anterior. Acestea au cinci petale, de obicei roz, dar uneori albe, cinci sepale și trei cicluri de stamine, toate fiind situate pe marginea exterioară a unui tub scurt numit hipantiu, care formează baza florii.

Fructul de nectarină se dezvoltă dintr-un singur ovar, care se maturizează într-un exterior cărnos și suculent, partea comestibilă a fructului, și un interior dur, numit sâmbure, care închide una sau mai multe semințe.

Dintre cele două ovule prezente în ovar, de obicei doar unul este fertilizat și se dezvoltă într-o sămânță, ceea ce poate face ca o jumătate a fructului să fie ușor mai mare decât cealaltă. Pulpa poate fi albă, galbenă sau roșie, în timp ce coaja variază de la galben la roșu.

Când sunt nectarinele în sezon

Atât nectarinele galbene, cât și cele albe sunt în sezon în aceeași perioadă. Datele de coacere depind de soiul specific, iar ambele variante de culoare au soiuri timpurii, de mijloc și de sfârșit de sezon.

Nectarinele sunt în sezon aproximativ din iunie până în octombrie, cu vârful producției în lunile iulie și august. Caută nectarine ferme, dar nu tari, fără lovituri și cu o culoare roșiatică. Dacă intenționezi să prepari prăjituri cu nectarine, alege-le pe cele mai puțin coapte, astfel încât să se mențină întregi în timpul procesului de copt.

Nectarinele - piersici fără puf

Deși nectarinele și piersicile sunt identice din punct de vedere genetic, o simplă genă recesivă este responsabilă pentru coaja lor netedă. Totuși, acest lucru nu înseamnă că au același gust. Deși aroma nectarinei seamănă cu cea a piersicii, există diferențe clare:

  • Nectarinele sunt mai mici,
  • Sunt mai ferme,
  • Au o aromă mai intensă, cu note de miere.

Valori nutriționale

O nectarină de aproximativ 80g furnizează:

  • 32 kcal / 137 kJ
  • 1.1g proteine
  • 7.2g carbohidrați
  • 7.2g zahăr
  • 1.3g fibre
  • 30mg vitamina C

O porție de 80g reprezintă una dintre cele cinci porții zilnice recomandate – adică aproximativ o nectarină.

Beneficii pentru sănătate

Nectarinele sunt o sursă utilă de compuși protectori din plante, inclusiv vitamina C, carotenoizi, flavonoide și fenoli. Acești compuși acționează ca substanțe chimice de apărare, susținând sistemul imunitar și sănătatea cardiovasculară.

Unul dintre compușii vegetali furnizați de nectarine este acidul galic, care s-a demonstrat că ar putea avea beneficii potențiale în diverse afecțiuni, cum ar fi diabetul, anumite tipuri de cancer, sănătatea creierului și obezitatea.

Poate sprijini vederea și sănătatea ochilor

Pulpa galbenă sau portocalie a nectarinelor indică un conținut bogat de carotenoizi, care protejează ochii și vederea. Luteina, un carotenoid prezent în nectarine, joacă un rol esențial în susținerea sănătății ochilor și a funcției cognitive la vârstnici.

Poate sprijini o piele tânără

Datorită conținutului de carotenoizi, nectarinele pot contribui la sănătatea pielii, protejând-o împotriva efectelor îmbătrânirii cauzate de factori de mediu precum lumina UV și poluarea. Cuprul din nectarine stimulează producția de colagen, esențial pentru fermitatea și elasticitatea pielii.

Poate sprijini sistemul cardiovascular

O dietă echilibrată este crucială pentru sănătatea inimii, iar fructele, inclusiv nectarinele, sunt esențiale în acest sens, având un conținut bogat de antioxidanți și compuși protectori.

Poate menține tranzitul digestiv

Nectarinele sunt bogate în fibre, ajutând la prevenirea constipației și menținerea unui tranzit gastric normal. De asemenea, conțin zahărul sorbitol, benefic în gestionarea constipației.

Poate sprijini sănătatea intestinală

Fiindcă nectarinele sunt bogate în fibre și substanțe chimice de apărare din plante, acestea pot influența pozitiv microbiota intestinală.

Contraindicații ale consumului de nectarine

Deși nectarinele sunt în general considerate sigure și sănătoase, unele persoane pot fi alergice la fructele cu sâmburi. Este recomandat să discuți cu medicul dacă experimentezi simptome neplăcute după consumarea acestora. De asemenea, nectarinele sunt bogate în fructani, care pot provoca simptome de colon iritabil la unele persoane, motiv pentru care pot fi restricționate într-o dietă cu conținut scăzut de FODMAP.

Sursa stire:
Etichete: beneficii fructe nectarine sănătate valori nutriționale
Autor: Paraschiv Dumitru