Procedurile propuse includ urmărirea constantă a progresului elevului, atât în ceea ce privește dezvoltarea emoțională, cât și integrarea în colectivitate.
„Consider că nu trebuie să ne ascundem că această practică există în diverse țări. Am propus educația la domiciliu ca o opțiune educațională în România pentru situații de excepție, nu ca o practică obișnuită”, a declarat Daniel David, luni, într-o conferință de presă.
Conform propunerilor formulate într-un raport de către Daniel David, elevii care doresc să beneficieze de educație la domiciliu trebuie să treacă prin mai multe etape.
Procedura de solicitare
În primul rând, părinții care doresc să își școlarizeze copiii la domiciliu trebuie să depună o solicitare scrisă. Aceasta va fi adresată autorităților locale, actualelor inspectorate școlare, iar în document părinții trebuie să justifice cu argumente convingătoare necesitatea educației la domiciliu. De asemenea, trebuie să demonstreze că persoanele care se vor ocupa de educație au un nivel de pregătire adecvat.
Solicitarea trebuie să conțină un plan de lucru detaliat, care să precizeze numărul de ore și zile de predare, condițiile de lucru și materialele educaționale utilizate. De asemenea, părinții trebuie să identifice o „școală-umbrelă” care să monitorizeze progresul elevului.
Evaluarea și monitorizarea
Solicitarea va fi urmată de o testare inițială. Dacă motivele invocate sunt considerate justificate, copiii vor fi evaluați independent din punct de vedere cognitiv, al performanțelor școlare și al dezvoltării socio-emoționale.
„Testarea este esențială pentru a determina dacă dezvoltarea elevului care urmează educația la domiciliu este comparabilă cu a altor copii de aceeași vârstă”, a adăugat Daniel David.
În fiecare an, va fi realizată o raportare anuală care va include activitățile desfășurate conform programei școlare și măsurile luate de familie pentru prevenirea izolării sociale a copiilor, inclusiv implicarea în activități extracurriculare.
Este important ca elevii să participe la evaluări anuale pentru a preveni carențele în dezvoltarea lor școlară și socio-emoțională. Aceste evaluări pot fi efectuate de către profesori sau de o comisie stabilită la nivelul inspectoratului școlar.
Propunerile privind educația la domiciliu prevăd, de asemenea, reînnoirea periodică a solicitării, având în vedere că contextul familial se poate schimba și poate influența condițiile de educație la domiciliu. Solicitarea va trebui reînnoită la fiecare 3 ani.