Merz se întâlnește cu Trump la Casa Albă pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina

Merz se întâlnește cu Trump la Casa Albă pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina

Friedrich Merz, conservatorul în vârstă de 69 de ani care a preluat recent conducerea celei mai mari economii din Europa, va lua prânzul cu Donald Trump și va purta discuții bilaterale menite să stabilească tonul relațiilor dintre SUA și Germania pentru anii următori.

Economia Germaniei, puternic orientată spre export, riscă să sufere mai mult din cauza tarifelor americane comparativ cu alte țări. De asemenea, Germania este al doilea cel mai mare susținător militar și financiar al Ucrainei, după Statele Unite.

Întâlnirea are loc pe fondul unei deteriorări generale a relațiilor transatlantice. Administrația Trump a intervenit în politica internă europeană, perturbând practicile anterioare.

Trump a fost în aliniere cu mișcările politice de dreapta și a contestat politicile europene în domeniul imigrației și al libertății de exprimare.

Contextul întâlnirii

Întâlnirea Merz-Trump din Biroul Oval va fi urmărită cu mare atenție, având în vedere că întâlnirile recente de la Casa Albă cu liderii din Ucraina și Africa de Sud, de exemplu, au fost tensionate, Trump surprinzându-și oaspeții cu afirmații și acuzații false.

Merz și echipa sa au cerut sfaturi de la alți lideri privind modul de a interacționa cu Trump pentru a evita conflictele. Această întâlnire se desfășoară cu câteva săptămâni înainte de un summit crucial al NATO, care pare din ce în ce mai tensionat, având în vedere amenințările lui Trump de a nu interveni pentru aliații SUA care nu își majorează cheltuielile pentru apărare.

Asemenea amenințări sunt extrem de îngrijorătoare pentru Germania, care depinde de descurajarea nucleară a SUA pentru propria securitate, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Inițiativele pro-NATO ale lui Merz

Merz a inițiat deja câteva mișcări politice îndrăznețe pe care le poate sublinia pentru a-l calma pe Trump. El a susținut cererea lui Trump de a dubla obiectivul de cheltuieli al NATO la 5% din producția economică, câștigând laudele fără precedent ale secretarului american al apărării, Pete Hegseth, la sfârșitul săptămânii trecute.

Merz, care a promis o politică externă mai fermă, a coordonat și o vizită a liderilor europeni la Kiev la doar câteva zile după preluarea funcției, conform surselor diplomatice europene.

„Acest lucru arată că Germania este dispusă să-și asume o responsabilitate mai mare pentru Ucraina și ordinea de securitate europeană – toate acestea fiind dorite de Statele Unite de ani de zile și vor fi bine primite”, a declarat Sudha David-Wilp de la German Marshall Fund al Statelor Unite.

„Germania este bine poziționată pentru a demonstra că poate ajuta Statele Unite să-și atingă obiectivele de politică externă”, a adăugat experta.

Posibilitățile și provocările întâlnirii

Faptul că Merz a fost invitat să se cazeze în reședința Blair House, situată vizavi de Casa Albă, este un semnal pozitiv, au subliniat analiștii.

Merz și Trump ar putea găsi un teren comun, având în vedere experiența lor în afaceri, apartenența la partide politice de dreapta, accentul pe combaterea imigrației ilegale și pasiunea pentru golf, a spus Steven Sokol, președinte și director executiv al American Council on Germany.

Ambii au avut conflicte cu fostul cancelar german Angela Merkel, care l-a îndepărtat pe Merz din politica de vârf.

Totuși, Trump rămâne imprevizibil, în timp ce Merz este impulsiv, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la natura relației lor.

„Provocarea cu care s-ar putea confrunta este: dacă Trump spune ceva greșit, îl corectezi? Rişti să transformi asta într-o ceartă?”, a spus Jeffrey Rathke, fost diplomat american și președinte al Institutului Americano-German de la Universitatea Johns Hopkins din Washington.

Oficialii administrației americane rămân supărați că Merz l-a criticat pe Trump cu puțin timp înainte de alegerile din 2024 din SUA, conform unei surse apropiate gândirii lor.

O altă capcană posibilă ar putea fi o propunere recentă germană de a introduce o taxă pentru platformele online, cum ar fi Google și Facebook, în special având în vedere legăturile strânse ale lui Trump cu industria tehnologică americană.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: Donald Trump Friedrich Merz NATO relații transatlantice sprijin pentru Ucraina
Autor: Paraschiv Dumitru