În cadrul unei ședințe programate vineri, Guvernul României va discuta despre un proiect legislativ ce vizează măsuri fiscal-bugetare menite să reducă deficitul. Printre subiectele abordate se numără și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru extinderea rețelei de metrou pe Magistrala 4, secțiunea Gara de Nord - Gara Progresul.
Guvernul a propus o serie de măsuri fiscale cu impact semnificativ asupra populației. Astfel, cota standard de TVA va crește de la 19% la 21%. De asemenea, cotele reduse de TVA vor fi ajustate: pentru alimente, medicamente, apă și servicii de ospitalitate, TVA-ul va crește de la 9% la 11%, iar pentru manuale, cărți, reviste și alte produse culturale, de la 5% la 11%.
Produse precum suplimentele alimentare și biletele la evenimente vor fi supuse acum cotei maxime de 21%. În plus, în domeniul imobiliar, cota redusă de 9% pentru locuințele cu suprafața sub 120 mp și prețul sub 120.000 euro va fi eliminată, aplicându-se TVA de 21%.
Accizele la carburanți vor crește cu 10%, iar rovinieta anuală pentru autoturisme va ajunge la 50 de euro, începând cu 1 septembrie. În 2026, se estimează că salariile și pensiile vor rămâne înghețate, iar alte creșteri de taxe sunt anticipate.
În domeniul sănătății, mai multe categorii de contribuabili, care anterior erau exceptați, vor fi obligate să plătească contribuția de asigurări de sănătate (CASS de 10%). Excepție de la această regulă vor face pacienții cu afecțiuni grave, cum ar fi cancerul.
Indemnizațiile pentru concediul medical vor suferi și ele modificări, scăzând la 55% din salariu pentru concedii scurte. În educație, bursele studenților vor fi acordate doar pe perioada cursurilor, calculul acestora urmând să se facă în funcție de salariul minim net.