Potrivit autorităților din România, mai mult de 70% din deșeurile colectate nu sunt tratate corespunzător. Garda Națională de Mediu și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au aplicat amenzi ce depășesc 1,8 milioane de lei în urma unor controale recente.
Specialiștii subliniază că, în condiții de caniculă, riscul de incendii în depozitele de deșeuri este semnificativ crescut. Temperaturile ridicate pot cauza autoaprinderea deșeurilor, în special în locurile unde gestionarea acestora este ineficientă.
Un incendiu major a afectat, în urmă cu o lună, groapa de gunoi din Aninoasa, județul Dâmbovița, unde flăcările s-au extins pe o suprafață de 20.000 de metri pătrați. Locuitorii din zonă au fost avertizați prin mesaje RO-Alert să evite zona și să își închidă feroneriile.
Gropile de gunoi adăpostesc deseori materiale inflamabile, precum plastic și cioburi de sticlă, care pot acționa ca un efect de lupă, facilitând aprinderea. De asemenea, sub deșeurile depozitate se formează gaze inflamabile, cum ar fi metanul, care cresc riscul de incendiu.
În urma inspecțiilor efectuate la 47 de gropi de gunoi din țară, Garda de Mediu a dat 31 de amenzi pentru diverse abateri de la reglementările de mediu. Anda Buzoianu, ministrul Mediului, a subliniat că nu au fost respectate normele de depozitare, iar gunoaiele nu au fost acoperite corespunzător.
Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a declarat că există o problemă majoră cu depozitarea netratată a deșeurilor, menționând că un raport recent arată că 72% din deșeuri sunt depozitate fără a fi prelucrate, iar unele locații, precum Aninoasa, depășesc capacitatea autorizată cu 200%.
În contrast, județul Covasna se remarcă prin performanțe excelente în colectarea selectivă a deșeurilor.