Harghita, regiunea gastronomică a Europei: povești de succes din inima producătorilor locali

Harghita, regiunea gastronomică a Europei: povești de succes din inima producătorilor locali

Regiunea Harghita se distinge nu doar prin frumusețea peisajelor sale, ci și printr-o cultură gastronomică bogată. De asemenea, poluarea este redusă, ceea ce contribuie la calitatea produselor locale. În acest articol, vă invităm să descoperiți poveștile unor afaceri locale din județul Harghita, recent desemnată Regiune Gastronomică a Europei, în cadrul campaniei Săptămâna Verde, care promovează cooperarea și puterea comunității.

În Ineu, județul Harghita, am descoperit o fabrică de preparate din carne, ce are nu mai puțin de 883 de proprietari. Jéré Elemér, unul dintre aceștia, ne-a împărtășit: „Proprietarul principal este composesoratul, care are 883 de membri. Și eu sunt membru composesor.”

Carnea intră rapid în procesul de fabricare, transformându-se în cârnați, pastramă, șuncă și salam într-un interval de câteva ore.

Tehnici tradiționale de afumare

Kastal Lajos, tehnician alimentar cu o experiență de 40 de ani, ne-a povestit despre metodele de afumare utilizate: „Facem afumare rece cu rumeguș. Acesta provine din cinci tipuri de lemne: fag, cireș, brad și salcâm. Al cincilea este un secret al nostru!”

Întrebat despre lecțiile învățate în străinătate, Kastal a subliniat: „Să nu mințim. Clientul trebuie să știe exact ce se află pe etichetă.”

Produse locale și accesibilitate

Pentru a ajunge la cât mai mulți clienți, proprietarii fabricii au achiziționat două rulote, ce circulă prin tot județul. La câțiva kilometri distanță, în Gheorgheni, ne-am întâlnit cu Köllő Réka, manager de proiect, care ne-a spus: „Avem peste 80 de tipuri de plante medicinale pe pășunile noastre, iar gustul acestora influențează aroma laptelui.”

Din păcate, mulți producători locali întâmpină dificultăți în a-și distribui produsele în afara zonei lor. Spre deosebire de Spania, unde fermierii sunt asociați în cooperative, avantajele sunt evidente.

Rebeca Brocal Ruiz, reprezentanta unei ferme experimentale din Valencia, a explicat: „Cooperativele colectează marfa de la fermieri, ceea ce le face mai competitive.” Aceste cooperative au legături internaționale, facilitând vânzarea produselor în alte state. Astfel, portocalele culese de fermieri pot ajunge direct în România, fără intermediari.

Produsele nu sunt stocate îndelung și nu sunt tratate pentru a rezista mai mult. În acest an, românii au comandat sute de lăzi de portocale, lămâi, ulei de măsline și avocado printr-o singură platformă europeană.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: comunitate gastronomie Harghita producători locali sustenabilitate
Autor: Paraschiv Dumitru