Generația Z din Europa: scepticism față de democrație și perspective asupra Uniunii Europene

Generația Z din Europa: scepticism față de democrație și perspective asupra Uniunii Europene

Un sondaj recent relevă că 57% dintre tinerii din generația Z din Europa, definită ca persoanele născute după 1995, preferă democrația în detrimentul altor forme de guvernare. Totuși, sprijinul pentru democrație variază considerabil între țări: în Polonia, acesta se situează la 48%, iar în Spania și Franța la 51-52%, în timp ce Germania înregistrează cea mai mare rată, de 71%.

Un procent semnificativ, 21% dintre tineri, ar susține un regim autoritar în anumite condiții. Italia are cea mai mare rată de susținere pentru această opțiune, cu 24%, iar Germania cea mai scăzută, cu 15%. Aproape 10% din respondenți nu se arată interesați de natura democratică a guvernului, iar 14% sunt indeciși.

Thorsten Faas, politolog la Universitatea Liberă din Berlin, subliniază că sprijinul pentru democrație scade în rândul tinerilor ce se identifică politic ca fiind de centru-dreapta și care se simt dezavantajați economic.

Sondajul a fost desfășurat în perioada aprilie-mai, incluzând peste 6.700 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani din Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Italia, Grecia și Polonia, și a fost realizat de institutul YouGov pentru Fundația Tui.

Potrivit datelor, 48% dintre tineri percep democrația din țările lor ca fiind în pericol, cu 61% în Germania, unde economia națională se confruntă cu dificultăți. Majoritatea respondenților consideră că influența globală a Europei a scăzut, doar 42% identificând Uniunea Europeană ca un actor de top pe scena internațională.

Procentul britanicilor care doresc o revenire la Uniune este de 73%, în timp ce 47% dintre tinerii europeni doresc o colaborare mai strânsă cu Marea Britanie. Statele Unite, China și Rusia sunt considerate cei mai influenți actori globali, cu 83%, 75% și respectiv 57% din voturi.

În ceea ce privește ideologia politică, 19% dintre tineri se identifică ca de centru-dreapta, în creștere față de 14% în 2021, iar sprijinul pentru restricții mai dure privind migrația a crescut de la 26% la 38%. Majoritatea tinerilor europeni își exprimă încrederea în potențialul Uniunii Europene, cu două treimi din respondenți dorind să rămână parte a blocului comunitar.

Cu toate acestea, 39% consideră Uniunea Europeană ca fiind insuficient de democratică, iar 53% consideră că se concentrează prea mult pe detalii și nu abordează problemele majore, cum ar fi costul vieții și securitatea. Femeile din Germania, Franța și Italia se identifică mai des ca progresiste, în timp ce tinerii din Polonia și Grecia devin mai conservatori.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: democrație generația Z sondaj tineri Uniunea Europeană
Autor: Paraschiv Dumitru