Dunărea se confruntă cu restricții severe din cauza nivelului scăzut de apă

Dunărea se confruntă cu restricții severe din cauza nivelului scăzut de apă

Recent, navigația pe Dunăre a fost suspendată complet în zona kilometrului 526, pe sectorul gestionat de Bulgaria, din cauza unor lucrări urgente de adâncire a șenalului navigabil.

La începutul săptămânii, debitul fluviului la intrarea în țară era de doar 2.260 de metri cubi pe secundă, iar în zona Porțile de Fier, aportul suplimentar din baraj a crescut debitul la 2.400 de metri cubi pe secundă, totuși cu mult sub media multianuală a lunii iunie, de 6.400 de metri cubi pe secundă.

Există patru zone critice pe Dunăre, unde nivelul apei a coborât sub 2,5 metri. La Galați, de exemplu, scăderea a fost de -13 centimetri. Se estimează că, în următoarea săptămână, nivelul apei va continua să scadă pe întreg sectorul românesc.

Transportatorii fluviali se confruntă cu pierderi semnificative, de ordinul zecilor de mii de euro pentru fiecare cursă. Autoritățile din Bulgaria au anunțat că navigația este complet oprită în zona localității Batin.

Un armator, Sandu Doca, a declarat: „Navigația este oprită pentru dragaje. Doar navele de pasageri pot circula, în timp ce navele de marfă nu pot naviga. Pierderile sunt considerabile, deoarece transportăm doar 30%-40% din capacitate.”

Administrația Fluvială a Dunării de Jos lucrează la adâncirea albiei încă din martie, dar incidentele legate de eșuarea convoaielor de barje sunt din ce în ce mai frecvente.

Florin Uzumtoma, directorul Căi Navigabile, a menționat: „Fără precipitații, această situație se va menține. Facem tot ce putem, însă, fără ajutorul naturii, nu putem schimba mare lucru.”

Prognozele hidrologilor indică o continuare a scăderii nivelului apei, iar precipitațiile semnificative nu sunt așteptate în perioada următoare.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: adâncire șenal Dunăre navigație pierderi economice transport fluvial
Autor: Paraschiv Dumitru