Dronele transformă războiul din Ucraina: Kievul are planuri ambițioase pentru 2,5 milioane de unități în acest an

Dronele transformă războiul din Ucraina: Kievul are planuri ambițioase pentru 2,5 milioane de unități în acest an

Trupele ucrainene continuă să lupte împotriva forțelor rusești de mai bine de trei ani. Acestea ar fi putut fi ușor înfrânte dacă Kievul nu ar fi implementat pe scară largă utilizarea dronelor. Zeci de mii de aparate relativ ieftine au fost folosite pentru a localiza pozițiile rusești, a aduna informații pentru a anticipa atacurile iminente sau a lansa bombe asupra acestora, conform Bloomberg.

La începutul anului 2025, dronele au cauzat între 60 % și 70 % din pagubele și distrugerile provocate echipamentelor rusești pe câmpul de luptă, conform think tank-ului britanic Royal United Services Institute.

Planurile de creștere masivă a utilizării dronelor complică anticiparea viitorului războiului. Ucraina a produs cel puțin 1 milion de drone anul trecut și are intenția de a produce 2,5 milioane în 2025, conform centrului de comunicații strategice al țării.

Sancțiunile internaționale nu au reușit să împiedice Rusia să își crească producția de drone, Putin estimând o producție anuală de 1,4 milioane de drone în acest an, de zece ori mai mult decât numărul de drone produse de Rusia în 2023.

Negocierile de pace dintre delegația rusă și cea ucraineană s-au încheiat, discuțiile având o durată de mai puțin de o oră.

Armata rusă a dezvoltat o forță rivală de drone și s-a bazat pe un punct forte tradițional în domeniul războiului electronic pentru a-și moderniza tehnologia antidronă. Cu toate acestea, dronele extrem de adaptabile ale Ucrainei continuă să exploateze lacunele și vulnerabilitățile apărării ruse.

Dronele, o armă esențială pentru Kiev

Recent, dronele lansate din camioane au atacat aerodromuri aflate la mare distanță de front, până în Siberia, avariind o parte a flotei ruse de bombardiere cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară, conform oficialilor ucraineni.

Reușita armatei ucrainene nu a trecut neobservată, iar comandanții militari din întreaga lume observă cu atenție strategiile adoptate de Kiev. Taiwanul investește în drone produse în serie, anticipând un posibil conflict cu China. Israelul a recalibrat sistemul său de apărare aeriană Iron Dome în războiul din Gaza pentru a ține cont de dronele manevrabile, care reprezintă unul dintre cele mai mari puncte slabe ale apărării sale.

În același timp, guvernele europene anunță cel mai mare efort de înarmare de la Războiul Rece, identificând dronele și sistemele împotriva dronelor ca priorități de investiții.

Pentagonul american, care a lansat drone sofisticate și costisitoare achiziționate de la mari contractanți din domeniul armamentului, își propune să cumpere drone mai ieftine, destinate utilizării în masă și produse de companii nou înființate.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: apărare drone producție război tehnologie militară Ucraina
Autor: Paraschiv Dumitru