Diversifică meniul cafenelei tale cu băuturi pe bază de matcha

Diversifică meniul cafenelei tale cu băuturi pe bază de matcha

Matcha, o pudră fină de ceai verde japonez, nu doar că adaugă o notă exotică și vibrantă băuturilor, dar oferă și numeroase beneficii pentru sănătate, ceea ce o face atrăgătoare pentru o gamă largă de consumatori.

Ce este Matcha

Obținut din frunze de ceai verde cultivate la umbră și măcinate fin, matcha se prezintă sub forma unei pudre de un verde intens, având un conținut extrem de ridicat de antioxidanți. Procesul de umbrire înainte de recoltare crește concentrația de clorofilă și aminoacizi, conferindu-i ceaiului matcha un profil nutrițional distinct. Spre deosebire de ceaiul verde obișnuit, unde frunzele sunt doar infuzate, consumul de matcha implică ingerarea întregii frunze sub formă de pudră. De aceea, concentrațiile de nutrienți precum l-teanina, quercitina, cofeina, vitamina C și EGCG din matcha sunt mult mai mari decât în orice alt tip de ceai verde din lume. Acesta este motivul pentru care matcha beneficiază de atât de multe efecte pozitive asupra sănătății și câștigă din ce în ce mai mulți adepți la nivel global.

Beneficiile Matcha

Despre beneficiile consumului de matcha puteți citi în detaliu pe Matchabar.ro, importator și distribuitor de matcha japonez de calitate superioară. Totuși, nu putem să nu menționăm câteva dintre acestea, pentru a vă ajuta să înțelegeți de ce matcha este cunoscut și ca „elixir al tinereții”: efect energizant, combaterea oboselii psihice și a anxietății, inducerea unei stări de relaxare, întărirea sistemului imunitar, combaterea stresului oxidativ și beneficii în curele de slăbire.

Matcha în meniurile cafenelelor

Includerea matcha în meniurile cafenelelor oferă o alternativă la băuturile pe bază de cafea. Matcha se adresează celor care caută o sursă de energie blândă și de durată, fără „caffein crash”-ul provocat de cafea, dar și celor interesați de un stil de viață sănătos. Printre băuturile pe bază de matcha care au câștigat popularitate în cafenele și bistrouri din întreaga lume se numără:

  • Matcha Ceremonial, clasic: preparat după metoda tradițională, doar cu apă, fără alte adaosuri.
  • Matcha Latte: O combinație cremoasă de matcha și lapte, servită cald.
  • Iced Matcha Latte: O variantă răcoritoare a matcha latte, servită cu gheață.
  • Deserturi, cocktailuri și mocktailuri cu matcha: Preparatele care cuceresc prin culoare și gust.

Ce tip de matcha este recomandat să folosesc în cafeneaua mea?

Calitatea matcha utilizată este crucială pentru succesul băuturilor oferite. Răspunsul scurt este: matcha autentic japonez, de calitate.

Lucrurile se complică puțin atunci când vine vorba despre tipul de matcha. Vom discuta despre diferitele tipuri pentru a vă ajuta să înțelegeți ce tip de matcha se folosește în funcție de rețetă.

Matcha ceremonial

Obținut din frunzele recoltate în prima recoltă a anului, la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, frunzele de ceai sunt recoltate exclusiv manual pentru a evita oxidarea. Nervurile și codițele sunt complet îndepărtate, astfel că în matcha ceremonial ajunge doar partea moale a frunzei. Aceste frunze sunt măcinate cu pietre de moară tradiționale din granit, la o viteză foarte mică, pentru a evita „arderea” matcha-ului; aceasta măcinând echivalentul a 30g de matcha pe oră. Rezultatul este un ceai matcha cu o culoare verde smarald, o textură fină și cremoasă, și un gust umami intens, fără a fi amar.

Procesul de la frunză la matcha de grad ceremonial este laborios, iar acest lucru se reflectă în prețul acestui tip de matcha. Matcha ceremonial este un ceai delicat, cu un proces care implică multă grijă de la cultivare la procesare, motiv pentru care are un cost ridicat. Acesta ar trebui să fie utilizat exclusiv la prepararea ceaiului în mod tradițional, doar cu apă, pentru a permite consumatorului să aprecieze și să savureze pe deplin gustul.

Matcha tradițional sau premium

Cu un gust ușor amărui, matcha premium are o culoare mai puțin intensă decât matcha ceremonial. Acesta nu este un ceai de calitate slabă; de fapt, este adesea folosit în școlile japoneze de ceremonie a ceaiului. Este o alternativă convenabilă ca preț pentru prepararea băuturilor pe bază de matcha, dar nu se utilizează la gătit.

Matcha culinar

Dacă este de calitate superioară, matcha culinar poate fi folosit atât pentru prepararea băuturilor pe bază de matcha, cât și pentru deserturi. Aceasta are o culoare verde mai deschisă și un gust mai „aspru”, fiind perfectă pentru prepararea băuturilor cu matcha și lapte, deserturilor sau altor rețete din bucătăria japoneză sau fusion.

Desigur, dacă doriți, puteți folosi matcha de grad ceremonial pentru un matcha latte, dar rețineți că gustul său delicat va fi „acoperit” de lapte, îndulcitori sau arome din siropuri sau piureuri, iar clientul nu va simți diferența. Sfatul nostru: nu vă lăsați influențați de social media; matcha latte nu se prepară exclusiv cu matcha de grad ceremonial. Această afirmație este menită să inducă în eroare, iar în Japonia este considerată o risipă, dacă nu un sacrilegiu, mai ales în contextul în care Japonia anunță că nu mai are suficient matcha pentru a satisface cererea globală.

Concluzie: Introducerea matcha în meniul cafenelelor reprezintă o oportunitate de a diversifica oferta și de a atrage noi segmente de clienți care caută alternative sănătoase și inovatoare la băuturile tradiționale pe bază de cafea. Prin selectarea atentă a ceaiului matcha, instruirea personalului și educarea consumatorilor, cafenelele pot valorifica la maximum potențialul acestui superaliment japonez.

Sursa stire:
Etichete: antioxidanți băuturi cafea cafenea ceai verde cocktailuri deserturi matcha sănătate stil de viață sănătos
Autor: Paraschiv Dumitru