Descoperă tradițiile și obiceiurile de Sfântul Ilie

Descoperă tradițiile și obiceiurile de Sfântul Ilie

Sfântul Ilie, figura proeminentă în tradiția religioasă, s-a născut în urmă cu peste 800 de ani î.Hr. în Tesvi, Galaad, într-o familie de preoți. În perioada în care iudeii se închinau zeilor străini, tatăl său a avut o viziune specială la nașterea lui, văzând îngeri care îl înfășurau în scutece de foc și îi ofereau o flacără, simbolizând devotamentul său față de Dumnezeu.

Legendele vorbesc despre natura sa impulsivă, povestind cum și-ar fi ucis părinții dintr-o furie, căutând apoi iertare divină. A primit un car de foc și un bici pentru a înfrunta demonii care îl tulburau. În folclor, el este reprezentat călătorind pe cer în acest car, fiind considerat aducător de ploaie și capabil să provoace furtuni.

De Sfântul Ilie, românii respectă anumiți obiceiuri și tradiții. În această zi, este interzisă munca pentru a preveni căderea grindinei. De asemenea, se evită consumul de mere, cu credința că dimensiunea acestora ar influența căderea grindinei. Femeile merg la biserică pentru a oferi pomană din roadele gospodăriei.

În dimineața zilei de 20 iulie, oamenii culeg plante medicinale, precum busuiocul, pe care îl usucă și îl duc la biserică pentru a fi sfințit. Acasă, busuiocul este ars, iar cenușa folosită în scopuri terapeutice. Această zi este și un moment de pomenire pentru sufletele celor decedați, iar gospodinele oferă mere căzute copiilor străini ca simbol al generozității.

În mediul rural, apicultorii recoltau mierea în această zi, un proces realizat exclusiv de bărbați, cu ajutorul copiilor. Odată cu recoltarea, se organizează mese festive în care se servește miere și țuică îndulcită, pentru a asigura belșugul. De asemenea, Sânt-Ilie marchează un moment deosebit pentru ciobani, care pot coborî în sate după o lungă perioadă de pășunat.

Un alt aspect notabil este bâlciul de Sânt-Ilie de la Fălticeni, care, încă din 1814, a fost recunoscut ca unul dintre cele mai mari din Europa, adunând comercianți din diverse colțuri ale lumii. De asemenea, în această zi se organizează diverse târguri și petreceri câmpenești, continuând tradiția de a celebra comunitatea și legăturile sociale.

Pe 21 iulie, se celebrează Ilie-Pălie, vizitiul care conduce carul Sfântului, încheind festivitățile dedicate acestei zile importante.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: folclor obiceiuri populare sărbători românești Sfântul Ilie tradiții
Autor: Paraschiv Dumitru