Descoperă combinațiile surprinzătoare pentru dulceață: idei gourmet cu fructe și condimente

Descoperă combinațiile surprinzătoare pentru dulceață: idei gourmet cu fructe și condimente
Pexels-Mindaugas Skrupskelis

Dulceața nu se limitează la rețetele tradiționale cu zahăr și fructe. Există o varietate de opțiuni inedite, cum ar fi cele din roșii, ceapă sau dovleac, care pot adăuga un gust sofisticat preparatelor tale. Iată câteva combinații neobișnuite pentru dulceață care merită încercate.

Gem de pere cu cardamom

Ingrediente:

  • 1,8 kg pere Bartlett coapte, curățate și tăiate
  • 800 g zahăr
  • 130 ml suc de lămâie proaspăt
  • 1 lingură păstăi de cardamom verde, zdrobite

Pune perele într-un bol, adaugă zahărul și sucul de lămâie, amestecând bine. Acoperă și lasă la rece peste noapte. Transferă amestecul într-o oală și adu la fierbere, adăugând cardamomul. Fierbe până când dulceața se îngroașă, apoi pasează o parte și amestecă din nou.

Gem de căpșuni cu vanilie și rubarbă

Ingrediente:

  • 680 g rubarbă, tăiată
  • 600 g căpșuni, tăiate
  • 600 g zahăr
  • 1 păstaie de vanilie
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță coajă rasă de portocală
  • 30 ml suc de portocală

Combina toate ingredientele într-o cratiță și adu la fierbere. Fierbe timp de 25–30 de minute, apoi adaugă sucul de portocală și zdrobește bucățile mari. Pune gemul în borcane și lasă-l să se răcească.

Gem de piersici și ghimbir

Ingrediente:

  • 6 piersici mari
  • 200 g zahăr
  • 2 linguri ghimbir tocat
  • 1 lingură suc de lămâie
  • ¼ linguriță sare

Prepară piersicile, taie-le și combinate-le cu zahărul și ghimbirul. Fierbe amestecul timp de 30 de minute până se îngroașă.

Dulceață gourmet de morcovi

Ingrediente:

  • 1,8 kg morcovi, rași
  • 1,2 kg zahăr
  • 2 linguri coajă de lămâie
  • 240 ml suc de lămâie
  • 3 batoane de scorțișoară
  • 12 cuișoare
  • un praf de nucșoară

Amestecă ingredientele și lasă-le la frigider peste noapte. Fierbe amestecul și lasă-l să devină siropos.

Dulceață de ceapă caramelizată

Ingrediente:

  • 60 ml ulei de măsline
  • 3 cepe dulci, tăiate
  • 200 g zahăr
  • 180 ml oțet balsamic

Gătește ceapa până devine aurie, adaugă zahărul și oțetul, apoi fierbe până se îngroașă.

Utilizarea dulceațelor

Aceste dulceață pot fi folosite pentru a îmbogăți sandvișuri cu carne, fie că sunt de porc sau curcan. De asemenea, pot servi ca garnitură sau aperitiv. Păstrează dulceața în borcane sterilizate, în locuri răcoroase, până la 6 luni, și consum-o în decurs de 1-2 luni după deschidere.

Etichete: condimente dulceață fructe gem rețete
Autor: Paraschiv Dumitru