De ce românii evită să ia mâncarea rămasă de la restaurant: o problemă de mentalitate

De ce românii evită să ia mâncarea rămasă de la restaurant: o problemă de mentalitate

Un studiu recent arată că refuzul românilor de a lua la pachet mâncarea rămasă de la restaurant contribuie la risipa alimentară. Anual, în România se aruncă aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă 150 de kilograme pe persoană, depășind media europeană de 132 de kilograme.

Tinerii, în special cei cu vârste sub 24 de ani, sunt cei mai reticenți în a solicita ambalarea resturilor, doar 2% dintre ei alegând să facă acest lucru. Principalele motive sunt percepția că mâncarea nu mai este apetisantă a doua zi și teama de a părea „rușinoși” în fața celorlalți clienți.

În contrast, seniorii și familiile cu copii manifestă o atitudine mai responsabilă, având tendința de a dori să valorifice banii cheltuiți pe mese. Restaurantele sunt pregătite să ofere ambalaje pentru toate tipurile de preparate, încurajând clienții să își ia resturile acasă.

Proprietarii de restaurante afirmă că orice fel de mâncare poate fi împachetat, inclusiv ciorba, felurile principale sau deserturile. Cu toate acestea, 30% dintre români continuă să refuze să ia mâncarea acasă, considerând-o neatrăgătoare sau având temeri legate de calitate.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: comportament consum restaurante risipa alimentara tineri
Autor: Paraschiv Dumitru