Cum prevenirea cancerului de col uterin poate salva vieți

Cum prevenirea cancerului de col uterin poate salva vieți

Cancerul de col uterin ar putea fi complet prevenit, deoarece boala se dezvoltă inițial din leziuni pre-canceroase. Dacă aceste leziuni sunt tratate corespunzător și la timp, riscul de a dezvolta cancer este semnificativ redus.

Unul dintre factorii principali care contribuie la apariția acestui tip de cancer este virusul HPV. Femeile care nu sunt vaccinate și care contractează acest virus pot experimenta inflamații ale colului uterin, care, în unele cazuri, pot evolua în cancer.

Potrivit medicului primar ginecolog Ioan Stoian, perioada de evoluție de la inflamație la cancer invaziv este de cel puțin un an. De aceea, este esențial ca testul Papanicolau să fie efectuat anual, chiar și în absența simptomelor, pentru a depista eventualele leziuni pre-canceroase.

Controlul ginecologic anual include nu doar testul Papanicolau, ci și teste microbiologice și ecografii transvaginale. Dacă se identifică leziuni, medicul poate recomanda intervenții minime, cum ar fi electrorezecția, care ajută la îndepărtarea zonelor afectate de pe colul uterin.

Cu toate acestea, virusul HPV poate persista și cauza alte leziuni. De aceea, vizitele regulate la ginecolog sunt esențiale pentru a preveni evoluția acestor leziuni.

Dr. Laura Mustață, specialist în obstetrică-ginecologie, subliniază că nu există un tratament specific pentru virusul HPV sau pentru leziunile colului uterin. Testele Papanicolau sunt esențiale pentru a monitoriza sănătatea, iar tratamentele se concentrează pe eliminarea leziunilor deja existente.

Infectarea cu HPV se produce prin contact direct, iar utilizarea prezervativului nu oferă o protecție completă. Totuși, sistemul imunitar poate elimina infecția, în special dacă persoana a fost vaccinată.

Vaccinul anti-HPV este disponibil gratuit pentru adolescenți până la 19 ani, iar pentru cei de peste 19 ani, vaccinul este compensat în proporție de 50%.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: cancer col uterin controale ginecologice HPV leziuni precanceroase prevenție sănătate vaccinare
Autor: Paraschiv Dumitru