Majoritatea românilor, respectiv 85%, se identifică ca fiind religioși, conform unui studiu recent. Totuși, doar 30,6% dintre aceștia merg la biserică cel puțin o dată pe săptămână, ceea ce sugerează că religiozitatea este mai mult o chestiune culturală și identitară, decât una practică, a explicat Remus Ștefureac, director general al INSCOP Research.
În ceea ce privește preferințele politice, persoanele religioase tind să voteze în principal pentru AUR și PSD. De asemenea, cei cu studii primare și locuitorii din mediul rural constituie majoritatea votanților din aceste categorii. În contrast, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare și locuitorii din orașele mari, cum ar fi Bucureștiul, se declară mai puțin religioși și favorizează partide precum USR și PNL.
Referitor la frecvența vizitelor la biserică, doar 7,6% dintre respondenți merg de mai multe ori pe săptămână, iar 23% o fac o dată pe săptămână. Aproape un sfert dintre participanți afirmă că se duc la biserică doar cu ocazia marilor sărbători, în timp ce 19,4% merg rar, iar 6,8% niciodată. 0,7% din totalul celor chestionați nu au oferit răspunsuri.
Votanții PNL, tinerii între 18 și 29 de ani și persoanele cu studii primare sunt cei care frecventează cel mai des biserica. Votanții PSD și AUR merg de obicei o dată pe săptămână, în timp ce cei cu vârste între 30 și 44 de ani și angajații la stat se prezintă la biserică cel puțin o dată pe lună.
Studiul arată că în România religiozitatea este percepută ca un comportament dorit, deosebindu-se astfel de tendințele din alte societăți europene, unde dezinteresul față de religie este mai pronunțat. Conform lui Darie Cristea, director de cercetare, „aproape jumătate din populație consideră mersul la biserică un comportament dezirabil”.
Datele sondajului au fost colectate între 20-26 iunie 2025 prin interviuri telefonice, eșantionul fiind compus din 115 persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu o marjă de eroare de ± 2.9%.