Ce nu ar trebui să pui niciodată în cuptorul cu microunde

Ce nu ar trebui să pui niciodată în cuptorul cu microunde

1. Cartofii rămași de la masă

Este o situație frecventă: după o cină copioasă, rămân câțiva cartofi copți, parte preferată a multora. Îi poți pune la microunde mai târziu, nu? Ei bine, nu. Cartofii pot conține bacteria Clostridium botulinum, responsabilă pentru botulism, o intoxicație gravă. Sporii acestei bacterii se pot multiplica în cartofii ținuți la temperatura camerei, iar microundele nu sunt suficiente pentru a-i elimina. În plus, cartofii încălziți în acest mod devin adesea uscați și tari. E mult mai sigur să-i încălzești în cuptor sau, dacă ai, în friteuza cu aer cald, urmând cu atenție instrucțiunile de preparare.

2. Ouăle fierte întregi

Cum îți place să mănânci ouăle dimineața? Dacă răspunsul este „la microunde”, s-ar putea să fie o idee proastă. Ouăle jumări sau ochiuri pot fi preparate la microunde, însă ouăle fierte întregi nu. Încălzirea unui ou fiert, fie în coajă, fie pre-fiert, generează abur în interior, care nu poate ieși din cauza structurii oului, ceea ce poate duce la explozie. Cel mai bine este să fierbi ouăle pe aragaz sau, dacă e musai să le încălzești la microunde, taie-le în sferturi înainte.

3. Sosul de roșii

Cine nu a încălzit sos de roșii în microunde pentru o cină rapidă? Deși pare comod, această metodă poate crea dezordine. Aburul și căldura se acumulează și ies brusc, stropind pereții cuptorului cu sos. E mai sigur să încălzești sosul pe aragaz, amestecând regulat pentru a preveni acumularea aburului.

4. Folia de aluminiu

Este bine cunoscut faptul că folia de aluminiu nu are ce căuta în cuptorul cu microunde. Curentul electric poate provoca scântei, ceea ce reprezintă un risc serios de incendiu. În plus, folia reflectă undele microundelor, împiedicând încălzirea corectă a alimentelor și putând deteriora cuptorul. Evită folia cu orice preț.

5. Ardeii

Mulți adoră să condimenteze mâncarea cu ardei iuți, însă aceștia nu trebuie încălziți în microunde. Capsaicina, substanța care dă iuțeala ardeilor, se eliberează în spațiul închis al cuptorului, iar când deschizi ușa, aerul iute poate provoca iritații puternice. Cel mai bine este să-i coci, frigi sau călești.

6. Recipientele din plastic

Deși unele recipiente din plastic sunt permise în microunde, trebuie să fii foarte atent. Există riscul ca bisfenol A, o substanță chimică din plastic legată de diverse afecțiuni, să migreze în mâncare. Verifică întotdeauna dacă recipientele sunt marcate ca fiind sigure pentru microunde. Dacă ai dubii, scoate mâncarea din recipient și încălzește-o pe o farfurie potrivită.

7. Strugurii întregi

Deși nu este comun să încălzești struguri, este important să știi că nu ar trebui să faci asta. Strugurii se pot supraîncălzi rapid și pot exploda în interiorul cuptorului. Dacă ai un preparat cu struguri, încălzește-l mai bine în cuptorul clasic.

8. Boluri și ustensile metalice

Ca folia de aluminiu, orice obiect metalic trebuie evitat în cuptorul cu microunde. Metalul reflectă undele, generând scântei și risc de incendiu. Excepțiile sunt recipientele metalice special create pentru microunde. În rest, evită orice metal, inclusiv farfuriile cu decorațiuni metalice.

9. Carnea congelată

Evita să gătești carnea congelată direct în microunde, deoarece gătirea este neuniformă și poate permite bacteriilor să se înmulțească. Folosește microundele doar pentru dezghețare, dar gătește imediat carnea după dezghețare.

10. Pungi de hârtie sau carton

La fel ca recipientele din plastic, pungile de hârtie trebuie tratate cu precauție. Acestea pot lua foc ușor. Verifică întotdeauna dacă produsele din hârtie sunt marcate ca sigure pentru microunde.

11. Nu lăsa cuptorul gol

Nu porni niciodată cuptorul cu microunde fără să pui ceva în el, deoarece undele reflectate pot provoca incendii. Verifică mereu dacă ai pus ceva înainte să apeși start.

Sursa stire:
Etichete: alimente cuptor cu microunde gătit siguranță alimentară toxiinfecții
Autor: Paraschiv Dumitru