Bulgaria, cu o populație de aproximativ 6,1 milioane de locuitori, se află pe cale să devină membră a zonei euro începând cu 1 ianuarie 2026. Aceasta va aduce numărul statelor care utilizează moneda unică europeană la 21.
Decizia miniștrilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, programată pentru marți, este așteptată să fie o formalitate. Atât Comisia Europeană, cât și Banca Centrală Europeană au confirmat că Bulgaria îndeplinește condițiile necesare pentru adoptarea euro.
Cu toate acestea, în interiorul țării există o opoziție semnificativă. Recent, mii de cetățeni au protestat în Sofia, exprimându-și temerile că trecerea la euro ar putea duce la creșterea prețurilor. Aproape 50% dintre respondenți, conform sondajelor, sunt împotriva introducerii monedei unice.
Susținătorii euro consideră că aderarea Bulgariei la zona euro este esențială pentru ancorarea sa geopolitică în Occident și pentru protejarea împotriva influenței rusești.
Levă, moneda națională a Bulgariei, este deja legată de euro, dar procesul de adoptare a monedei unice a fost întârziat din cauza inflației ridicate și instabilității politice. Euro a fost introdus pe piețele financiare în 1999, iar în 2022 a început să fie utilizat efectiv în 12 state membre.
În prezent, doar Danemarca beneficiază de o excepție, având un acord special care i-a permis să nu adopte euro după un referendum din 2000.