Oficialii IPJ Botoșani au declarat că, în urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constatat că bărbatul a fost victima unor infracțiuni de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Victima a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a prezentat ca fiind reprezentant al Băncii Transilvania. Acesta a întrebat dacă au fost autorizate mai multe tranzacții către platforme online, susținând că de pe cardul său au fost efectuate plăți neautorizate în valoare de 5.000 de lei către o țară străină. După verificarea contului, bărbatul a constatat că nu lipseau bani.
A doua zi, victima a fost apelată din nou, de pe un număr ce părea a aparține Băncii Transilvania, cel mai probabil creat prin metoda "spoofing". De data aceasta, presupusul angajat a afirmat că datele sale bancare ar fi fost compromise de un angajat al băncii și că sunt necesare măsuri de securitate. Sub acest pretext, victima a fost convinsă să instaleze pe telefon mai multe aplicații de tip remote-control, care i-au permis infractorului accesul la telefon și autorizarea unei plăți în valoare de 1.000.000 de lei către un cont Revolut.
În momentul efectuării tranzacției, victima a fost contactată de reprezentanții reali ai băncii, însă autorul, aflat încă în apel cu victima, i-a spus să nu răspundă, susținând că este vorba despre un robot automat. Apelul telefonic cu autorul a durat aproximativ trei ore, iar abia după acest timp victima a realizat că este înșelată.