Bărbat condamnat pe nedrept timp de aproape 40 de ani, eliberat datorită dovezilor ADN

Bărbat condamnat pe nedrept timp de aproape 40 de ani, eliberat datorită dovezilor ADN

Un bărbat care a petrecut aproape 38 de ani în închisoare pentru uciderea unei tinere a fost eliberat, după ce Curtea de Apel a anulat condamnarea sa pe baza unor dovezi ADN recente care indicau un alt autor, conform BBC.

Peter Sullivan fusese condamnat pentru crima din 1986 a lui Diane Sindall, o barmaniță de 21 de ani, care a fost abuzată sexual și ucisă brutal în timp ce se îndrepta spre casă, în Birkenhead, Merseyside.

Decizia Curții de Apel

Miercuri, Curtea de Apel din Londra a hotărât că noul profil ADN compromite semnificativ siguranța condamnării, iar Peter Sullivan, în vârstă de 68 de ani, a fost declarat nevinovat. El a izbucnit în lacrimi la anunțul eliberării, fiind conectat prin videoconferință din închisoarea Wakefield.

Se estimează că este cel mai lung caz de eroare judiciară din istoria britanică, în care condamnatul era încă în viață – 38 de ani, 7 luni și 21 de zile în detenție, inclusiv perioada de arest preventiv.

Într-o declarație, Sullivan a mărturisit: „Nu sunt furios, nu am rămas cu gust amar. Ce s-a întâmplat a fost foarte greșit, dar nu trebuie uitat că a fost vorba despre o viață pierdută în mod cumplit.” El a încheiat cu: „Adevărul te va elibera.”

Reacția familiei și a autorităților

Sora lui, Kim Smith, a declarat că „nimeni nu a câștigat” și și-a exprimat compasiunea pentru familia victimei: „Ei și-au pierdut fiica și nu o vor mai recupera niciodată. Noi îl avem acum pe Peter înapoi și trebuie să reconstruim o viață pentru el.”

Poliția a precizat că tehnologia necesară testării probelor ADN nu era disponibilă în 1986. Peste 260 de bărbați au fost verificați și excluși din noua anchetă redeschisă în 2023. Profilul ADN nu corespunde nici logodnicului victimei, nici vreunui membru al familiei sale.

Contextul arestării

Sullivan a devenit suspect după ce martorii l-au văzut fugind dintr-o zonă apropiată de locul unde hainele victimei au fost găsite arzând. Deși a oferit declarații contradictorii și „confesiuni”, apărarea a susținut că Sullivan suferă de dificultăți de învățare și este „ușor influențabil”. El a fost interogat fără avocat sau un adult responsabil.

La proces, acuzarea s-a bazat și pe presupuse urme de mușcătură care ar fi coincis cu dentiția lui Sullivan, dar experții criminaliști de astăzi pun sub semnul întrebării validitatea unei astfel de probe.

Redeschiderea cazului

Cazul a fost redeschis prima dată în 2008, dar atunci se considera improbabilă obținerea unui profil ADN viabil. În 2021, o nouă solicitare a dus la testarea probelor, datorită progreselor tehnologice.

Curtea de Apel a concluzionat că nu există nicio dovadă care să susțină implicarea lui Sullivan, iar profilul ADN aparține cu siguranță atacatorului real. Investigația privind crima rămâne deschisă, iar autoritățile britanice încearcă acum să identifice adevăratul autor cu sprijinul Agenției Naționale pentru Combaterea Criminalității.