Bacteria periculoasă care amenință sănătatea globală: cum poate fi prevenită

Bacteria periculoasă care amenință sănătatea globală: cum poate fi prevenită

Un nou studiu publicat în revista Nature avertizează asupra riscurilor asociate infecției cu bacteria Helicobacter pylori, care ar putea duce la dezvoltarea cancerului gastric pentru milioane de oameni din întreaga lume. Se estimează că, în generația născută între 2008 și 2017, aproximativ 15,6 milioane de persoane ar putea fi afectate de această maladie pe parcursul vieții.

Dr. Émilie Bessède, specialist în bacteriologie, explică faptul că Helicobacter pylori este o bacterie specific umană, transmisă în special în copilărie prin contactul cu salivă infectată sau prin regurgitații. Aceasta colonizează mucoasa stomacului, provocând inflamații cronice care, în timp, pot duce la cancer gastric.

Deși bacteria este prezentă la aproximativ 50% din populația globală, doar 1% dintre cei infectați dezvoltă cancer gastric. Majoritatea infecțiilor sunt asociate cu afecțiuni mai puțin severe, cum ar fi ulcerele. Totuși, riscurile cresc din cauza factorilor de mediu, genetici și alimentari care influențează evoluția bolii.

Conform studiului, majoritatea cazurilor de cancer gastric se vor concentra în țările asiatice, în special în China și India, unde se estimează că vor fi înregistrate 10,6 milioane de cazuri. Tulpinile de H. pylori din Asia sunt considerate mai virulente decât cele din Europa. În Franța, se preconizează 73.000 de cazuri, dintre care 43.800 vor fi legate de Helicobacter pylori.

O veste mai bună este că majoritatea cazurilor de cancer gastric ar putea fi prevenite prin metode de depistare și tratament, care ar putea reduce numărul acestora cu până la 75%. Există un tratament eficient, care constă în administrarea de antibiotice și inhibitori ai pompei de protoni, ce permite eliminarea infecției în 90% din cazuri, de obicei în mai puțin de două săptămâni.

Diagnosticarea infecției se poate face prin diferite metode, cum ar fi testul respirator sau analiza de scaun. Este recomandat ca persoanele cu dureri recurente de stomac sau cu antecedente familiale de cancer gastric să consulte un medic pentru evaluări suplimentare.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: cancer Helicobacter pylori prevenție sănătate studiu
Autor: Paraschiv Dumitru