Această situație a avut loc în timpul dezbaterii la Curtea Constituțională referitoare la cererea lui George Simion, fiind comunicată printr-un mesaj oficial al partidului.
„Conform datelor noastre, există peste 100.000 de voturi multiple de CNP-uri. Dorim să verificăm dacă există persoane decedate care au fost menționate în spațiul public”, a declarat liderul AUR, George Simion.
Alegeri 2025
12:38 - Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor? Cheltuielile efectuate de Nicușor Dan și George Simion.
11:08 - Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”.
07:05 - Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: „Lovitură de stat”.
13:13 - Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat detaliat.
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) „refuză să permită accesul informaticianului desemnat de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) în sistemul informatic de gestionare a procesului electoral, blocând astfel orice posibilitate de verificare independentă a corectitudinii votului”, se menționează în comunicatul formațiunii.
Solicitarea oficială, transmisă ambelor instituții, vizează participarea specialistului IT desemnat de partid în procesul de supraveghere tehnică a sistemului informatic, până la validarea rezultatelor de către Curtea Constituțională – termenul legal până la care Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) menține echipamentele funcționale. Potrivit AUR, această solicitare este ignorată de AEP și BEC, „care își pasează responsabilitatea de la o instituție la alta într-o tentativă evidentă de a bloca orice control real și transparent asupra procesului electoral”.
Citește și
CCR: Simion a trimis pe mail „un înscris, în formă scanată”, fără să fie semnat în original sau electronic.
„Nouă nu ni se permite accesul de către AEP. Ne trimit de la BEC la AEP și de la AEP la BEC”, a mai spus George Simion.
George Simion, în calitate de competitor electoral, a solicitat anularea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din aceleași motive care, în trecut, au dus la reluarea votului, cerând Curții Constituționale „să își respecte propria jurisprudență și practică anterioară”, conform aceluiași comunicat.
„Sesizarea se află pe ordinea de zi a ședinței CCR de astăzi, de la ora 10:00. Dacă judecătorii CCR aplică un dublu standard, consecințele vor fi grave pentru legitimitatea întregului proces electoral”, avertizează reprezentanții AUR.
Curtea Constituțională a României a judecat cererea de anulare a alegerilor prezidențiale depusă de George Simion, după ce a anunțat că a primit pe mail „un înscris, în formă scanată, intitulat «Cerere de anulare a alegerilor»”. Între timp, solicitarea a fost respinsă, iar CCR a validat oficial rezultatul alegerilor prezidențiale.
AEP respinge acuzațiile false lansate de partidul AUR în legătură cu procesul de vot. Autoritatea Electorală Permanentă a reacționat la acuzațiile AUR, respingându-le „cu fermitate” și calificându-le drept un „atac la stabilitatea instituțiilor-cheie ale statului român”.
„Lansarea în spațiul public internațional a acestor acuzații nefondate, de rea-credință, fără nicio probă sau dovadă, reprezintă un atac la stabilitatea instituțiilor-cheie ale statului român”, afirmă AEP într-un comunicat oficial.
Autoritatea adaugă că afirmațiile AUR privind accesul la codurile numerice personale (CNP) ale alegătorilor „depășesc cadrul legal incident protecției datelor cu caracter personal”.
În apărarea transparenței procesului electoral, AEP precizează că „în ziua de duminică, 18.05.2025, reprezentantul partidului Alianța pentru Unirea Românilor a fost prezent în stația de prelucrare de pe lângă Biroul Electoral Central, a avut acces neîngrădit la sistemele informatice, a accesat sistemele în timp real, a verificat dacă datele generate în bazele de date sunt identice cu cele publicate pe prezenta.roaep.ro atât în ceea ce privește prezența la vot, cât și centralizarea datelor din procesele-verbale”.
Operațiunile în Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării (SICPV) au fost finalizate în data de 20.05.2025, ora 14:53, iar sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) a funcționat conform legii până la încheierea programului electoral, conform comunicatului AEP.