Această actualizare aliniază directiva la Convenţia de la Berna actualizată, un acord internaţional pentru protecţia plantelor, a animalelor şi a habitatelor în Europa.
Noul statut le va oferi mai multă flexibilitate statelor membre în gestionarea populaţiilor de lupi. Cu toate acestea, statele membre sunt obligate să asigure în continuare un stadiu corespunzător de conservare a lupului. Ele pot opta să includă lupul ca specie strict protejată în legislaţia naţională şi să impună măsuri mai stricte pentru protecţia acestuia”, a declarat Consiliul UE într-un comunicat de presă.
Anterior, la începutul lunii mai, Parlamentul European a redus statutul de protecţie al lupilor de la „strict protejat” la „protejat”, ceea ce permite statelor membre o mai mare flexibilitate în gestionarea populaţiilor de lupi pe teritoriul lor.
Conform Comisiei Europene, există peste 20.000 de lupi în Europa, iar populaţiile şi arealul lor sunt în continuă expansiune.
Citește și:
Câinele însoțitor – care sunt rasele de câini antrenate pentru asta. Cum alegi și îngrijești acest prieten companion.
„Această poveste de succes în domeniul conservării a dus, totuşi, la înmulţirea conflictelor cu activităţile umane în anumite regiuni, în special în ceea ce priveşte animalele din gospodării”, a informat Parlamentul European.
Lupii cenuşii au fost aproape exterminaţi în Europa cu un secol în urmă, dar numărul lor a crescut acum la aproximativ 20.300, majoritatea fiind localizaţi în Balcani, ţările nordice, Italia şi Spania.