Anchetă amplă în cazul dezastrului de la Praid: analiza documentelor din 2007 până în prezent

Anchetă amplă în cazul dezastrului de la Praid: analiza documentelor din 2007 până în prezent

Ancheta administrativă are rolul de a determina responsabilitățile instituțiilor implicate în gestionarea situației de la Praid. Aceasta va evalua măsurile preventive care nu au fost implementate la timp și va investiga eventualele neglijențe administrative.

Toate documentele din perioada 2007 până în prezent vor fi examinate, iar efectele dezastrului continuă să se agraveze, cu un număr estimat de 50.000 de persoane care nu mai au acces la apă potabilă.

La ieșirea din mina Praid, pârâul Corund a devenit hipersalin, având o concentrație de sare de 12 ori peste limita acceptată pentru potabilitate, ceea ce reprezintă un pericol letal pentru multe specii de pești.

Apa pârâului Corund, care se varsă în Târnava Mică, rămâne tulbure și conține o concentrație semnificativă de sare. Pentru a reduce această concentrație, Apele Române au început deversarea de apă dulce dintr-un lac.

Cu toate acestea, numărul locuitorilor din comunitățile aflate în aval, fără acces la apă potabilă, a crescut la 50.000. În zonă, au fost trimise transporturi de apă potabilă din rezervele de stat.

Între timp, la Praid, se așteaptă sosirea experților europeni, care vor asista România în găsirea unor soluții pentru problemele actuale. Aceștia includ doi specialiști în mediu, patru geologi și doi ingineri civili din Germania, Ungaria, Țările de Jos și Spania, care își vor începe activitatea începând cu dimineața de mâine.

Bogdan Ivan, Ministrul Economiei, a declarat: „În partea din dreapta mea, se lucrează intens la crearea zonei de captare a apei râului Corund pentru a opri infiltrarea apei în mina veche.”

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, a adăugat: „Suntem mobilizați pentru a începe execuția unei acumulări nepermanente și discutăm despre devierea cursului de apă Corund pe albia sa istorică.”

Muncitorii sunt implicați activ în regularizarea cursului de apă, iar în câteva luni, pârâul Corund va curge din nou pe traseul său inițial.

Institutul Național pentru Fizică Pământului a instalat trei stații seismice în zona afectată pentru a monitoriza mișcările masei de sare subterane. De asemenea, cu ajutorul dronelor echipate cu senzori de înaltă precizie, a fost generată o hartă detaliată a zonelor potențial instabile.

Dan Dobrea, Directorul General al Salrom, a afirmat: „În termen de 7 până la 12 zile vom avea primele rezultate referitoare la stabilitatea subterană și locurile de lansare pentru dronele subacvatice.”

Flavius Nedelcea, Secretar de Stat în Ministerul Economiei, a adăugat: „Dimensiunea acestor fenomene ne ajută să evităm o prăbușire bruscă totală, iar surpările mici sunt un semn pozitiv pentru evacuare.”

Autoritățile continuă să caute soluții pentru stocarea controlată a apei sărate, care va fi extrasă din mină atunci când condițiile o vor permite.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: anchetă apă potabilă autorități comunități Corund dezastru mediu Praid salină
Autor: Paraschiv Dumitru