Formația Los Tucanes de Tijuana a susținut un concert sâmbăta trecută la un târg, în cadrul căruia o treime din repertoriu a constat în "narcocorridos", cântece ce elogiază traficanții de droguri.
„Dintre cele 37 de melodii interpretate, 12 făceau apologia infracțiunii sau aluzie la autori de fapte ilegale”, a declarat la televizune Pedro Oliva, director adjunct în administrația municipală din Chihuahua, capitala statului omonim de la frontiera cu Statele Unite.
Formației i-a fost interzis să concerteze între 2008 și 2023 la Tijuana, un oraș de graniță unde grupul s-a format în 1987. De asemenea, membrii trupei au fost acuzați că au salutat un narcotraficant în timpul unui concert.
Mai multe state mexicane au impus restricții acestui subgen controversat al muzicii regionale, care continuă să se extindă dincolo de granițele țării.
Citește și:
Zeci de membri ai unui grup criminal au fost uciși de forțele de securitate din Mexic. Ce infracțiuni grave au comis?
În acest context, Peso Pluma, un artist care îmbină corridos cu rap și hip-hop, a devenit al șaptelea cel mai ascultat artist din lume în 2024, conform Spotify, într-un top 10 care include nume precum Taylor Swift, Bad Bunny și Kanye West.
În cel puțin două melodii ("La Melena" și "Zapata"), „PP” face aluzie la „MZ”, care ar putea fi inițialele lui Mayo Zambada, cofondatorul cartelului din Sinaloa, arestat în iulie anul trecut în Statele Unite.
Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a respins ideea de a interzice cântecele care glorifică traficanții de droguri, preferând să lanseze un concurs muzical „pentru pace și împotriva dependențelor” pentru a contracara influența narcoculturii în rândul tinerilor.
Administrația Trump a revocat acum două luni viza formației Los Alegres del Barranco, după ce, în timpul unui concert, aceasta a difuzat imagini care făceau aluzie la cartelul Jalisco Nueva Generación (CJNG).
La sfârșitul lunii mai, membrii grupului Grupo Firme au anulat un concert în Statele Unite, deoarece vizele lor erau supuse unei „revizuiri administrative” din partea ambasadei americane, conform unui mesaj postat pe Instagram.
Unii muzicieni au fost vizați de violențele cartelurilor de droguri. Joia trecută, autoritățile au confirmat asasinarea a cinci membri ai formației muzicale Fugitivo, dispăruți cu câteva zile înainte în statul Tamaulipas (nord-est).
Crima a fost atribuită Cartelului Golfului, desemnat drept „organizație teroristă” de către guvernul american în februarie, la fel ca și CJNG.