Persoanele vizate sunt investigate pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, uz de fals, obținere ilegală de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual la regimul drepurilor de autor, contrabandă și fals informatic.
În cadrul operațiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Inspectoratului General al Poliției Române, se desfășoară, astăzi, mai multe acțiuni la nivel național pentru combaterea infracțiunilor economico-financiare, la regimul armelor și al faptelor de natură judiciară. Astfel, pe 5 iunie, polițiștii, sub supravegherea procurorilor de caz, efectuează 455 de percheziții domiciliare în cadrul unor acțiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale și protejarea comunității de activitățile ilegale
Activitățile sunt desfășurate în cadrul unor dosare penale, în care se cercetează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, uz de fals, obținere ilegală de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual la regimul drepturilor de autor, contrabandă, fals informatic, prevăzute de Codul fiscal, alături de contrafacere și spălarea banilor.
De asemenea, sunt investigate fapte de furt calificat, delapidare, infracțiuni privind regimul deșeurilor, distrugere, camătă, tăinuire, conform Codului Silvic, și nerspectarea regimului armelor și al munițiilor.
Citește și:
Percheziții la firme suspectate de reciclare fictivă. Prejudiciul este de 8 milioane de lei din ambalaje.
Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.
Prima zi de operațiuni
Sute de percheziții au avut loc în toată țara, după ce polițiștii au declanșat operațiunea JUPITER. Polițiștii îi caută pe toți cei care au comis fraude economice. În Timiș, de exemplu, ancheta a ajuns și la școli din județ.
Oamenii legii au efectuat percheziții la 10 școli din județ, după ce, în urma unui audit al inspectoratului școlar, s-a constatat că lipsesc sume de bani din conturile școlilor. Conform informațiilor obținute de anchetatori, contabilii acestor instituții de învățământ au transferat sume din conturile unităților în cele personale sau ale unor apropiați.
În plus, aceștia au retras bani din trezorerie, motivând că sunt necesari pentru plata burselor sau a salariilor, însă aceștia nu mai ajungeau la destinație.
Printre suspecți se numără o femeie de 43 de ani, administrator financiar la mai multe școli, care, în ultimii 5 ani, ar fi delapidat peste două milioane de lei.